De ce curentul ne imbolnaveste

power_energy_wind_265065_lBaba care nu accepta sa deschidem geamul in autobuzul supraincalzit ne tot spune de curent. Exista oameni care cred ca acest curent este o fictiune, in timp ce altii cred ca este unul dintre cele mai mari pericole ale existentei umane. Cine are dreptate?

Pentru a da raspunsul trebuie sa intelegem un in mare doua sisteme ale corpului uman: sistemul imunitar si sistemul sensorial. Sistemul sensorial este cel care colecteaza informatia din jurul si din interiorul nostru, care o data prelucrata poate sa fie folosita pentru a gasi solutii la probleme constiente si inconstiente. Sistemul sensorial este format din cellule senzotiale (neuroni) legate in retea. Pielea este plina de aceste cellule senzoriale, si multe dintre ele au rolul special de a detecta temperatura din jur.

In functie de temperatura, sistemul imunitar este mai mult sau mai putin in pauza. Cand este foarte cald, sistemul imunitar nu are de ce sa se ocupe cu lupta impotriva unei eventuale raceli. In cazul concret in care stam in autobuz, si in jur este o temperatura de 31 grade, sistemul imunitar stie ce are de facut. Dar daca este curent, adica o mica masa de aer mai rece care se misca, spre exemplu doar in zona capului, sistemul imunitar primeste semnale contradictorii: celulele senzoriale din zona mainilor spun “este foarte cald, toate fortele pe loc repaus” in timp ce celulele senzoriale din zona capului spun “este foarte frig, toate fortele mobilizare generala”.

In functie de corpul fiecarui om, aceasta situatie este mai mult sau mai putin periculoasa, pentru ca fiecar corp reactioneaza altfel. Unii nu se imbolnavesc, in timp ce altii se imbolnavesc imediat. Mai ales persoanele in varsta sunt expuse acestor pericole, pentru ca sistemul lor senzorial si cel imunitar nu mai sunt in stare perfecta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: