Sentimentul de control si sanatatea psihica

Sentimentul de control asupra vietii noastre, asupra alegilor pe care le facem sau a modului in care reactionam laScreenShot001diverse situatii din mediu este unul dintre cei mai importanti factori in asigurarea sanatatii noastre fizice si mentale. Oamenii care considera ca nu au control asupra lucrurilor care li se intampla sunt mai vulnerabili pentru a trai sentimente de neajutorare si de a dezvolta pasivitate, anxietate sau depresie. Chiar daca, sentimentul de control actioneaza ca un baraj in calea aparitiei psihopatologie, oamenii nu au niciodata un control perfect asupra vietii lor. Nasterea si moartea(unii adauga aici si taxele) sunt doar cateva lucrur in viata pe care nu le poti evita si care nu sunt sub controlul tau direct. Recunoscand acest adevar, controlul este descris ca avand doua componente critice:

  • Controlul primar, care implica abilitatea de a schimba situatia
  • Controlul secundar, care implica abilitatea de a schimba modul in care gandesti despre situatie. Cel mai probabil nu putem modifica situatia care ne creeaza sentimente de discomfort sau distres si atunci cea mai buna alternativa este sa acceptam ca nu o putem schimba, ca nu depinde de noi si sa incercam sa o privim intr-o maniera mai pozitiva, mai benefica pentru noi.

Este important sa tii minte ca modul in care raspunzi la evenimentele stresante se afla sub controlul tau si ca ai abilitatea de a alege, pana la un anumit punct, cat de dificil sau dureros este respectivul eveniment pentru tine. Decizia de a analiza situatia si de a crede ca ceea ce se intampla depinde de tine si ca poti controla lucrul acesta te va face mai fericit si, de ce nu, mai sanatos psihic.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: