Partea electronica a urechii umane

Cercetatorii au descoperit cum este posibil ca oamenii sa auda si sunetele cu intensitate foarte mica, care nu pot sa miste timpanul, sau nu destul. Raspunsul este ami mult decat socant, si pare aproape neverosimil. In Ureche se afla „suluri” de piele extrem de subtire, cam ca intr-un condensator electronic. Pe langa asta aici se gasesc si perisori atat de fini incat vibreaza la orice sunet minuscul, si prin frecare produc energie electrica.

aparat-auditivAceasta electricitate este transmisa la celule nervoase, ce o transmit mai departe la creier. Acest mecanism este surprinzator de asemanator cu cele din statiile de amplificare folosite de oameni in aparatele elektronice. Lungimea perisorilor determina frecventa la care incep sa vibreze si astfel se poate auzi un spectru mai larg de sunete. Din acest motiv diferite specii de animale aud sunete la diferite frecvente – conteaza lungimea perisorilor. Pe masura ce avansam in varsta acest mecanism se poate deteriora astfel incat la un moment dar avem nevoie de un aparat auditiv.

Cercetatorii au mers mai departe si au speculat ca acest mecanism de generare de electricitate poate sa fie folosit si in alte procese sau alte parti ale corpului, practic oriunde exist amembrane foarte fine. Totusi aceasta ramane momentan doar o specualtie, dar cine stie cu ce ne mai surprind in viitor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: