Screeningul – da sau nu?

machine_camera_radio_266231_lCancerul la colon, de prostata si de san este printre cele mai vanate boli la ora actuala. Acest lucru este de inteles, avand in vedere impactul pe care il are in viata unor oameni – deloc putini. Unii cercetatori isi fac sperante ca prin screeninguri vor putea sa puna un diagnostic timpuriu. Insa exista unii critici care spun ca acestea sunt sperante desarte.

Si asta pentru ca un astfel de screening are un efect daunator asupra multor oameni, mult mai multi decat cei care chiar obtin un folos de pe urma acestui screening. Acest lucru este valabil mai ales pentru scrreningul pentru cancerul de colon. Desi in cazul unor persoane recunoasterea timpurie a bolii duce la regenerare 100%, acest lucru nu se aplica la toti oamenii. De mult eori se intampla ca la un astfel de screening sa fie diagnosticati oameni care de fapt sunt sanatosi, sau sa existe oameni care desi sunt intr-un anumit stadiu al bolii, sa ramana nediagnosticati.

Riscul este ca dupa un screening o persoana sa se simta in siguranta, si sa ignore semnele clinice ale unei astfel de boli. In acest caz boala progreseaza, desi ea ar putea sa fie diagnosticata cu alta metoda. Din acest motiv screeninguril enu trebuie aplicate pe scara larga si nu trebuie creditate cu o incredere exagerata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: