Carbohidratii in alimentatia noastra..

Printre elementele esentiale ale alimentatiei noastre se numara si carbohidratii. Acestia sunt niste biomolecule (de zahar) care auimage003 ca rol principal in stocarea si transportul energiei in corp. Pe langa aceste functii majore, carbohidratii au un rol activ si in mentinerea sistemului imunitar, fertilizare, coagularea sangelui si dezvoltarea organismului.

Carbohidratii pot fi monozaharide, bizaharide sau polizaharide in functie de numarul de unitati de zahar continute. Multe din alimentele pe care le consumam zilnic contin o cantitate ridicata de carbohidrati, printre care orezul, painea, spaghetele, cartofii etc. Polizaharidele sunt denumite adesea carbohidrati complecsi deoarece contin lanturi lungi de unitati de zahar. Acesti carbohidrati complecsi sunt mai greu digerati decat cei simpli deoarece dureaza mai mult procesarea unitatilor lor de zahar la finalul procesului digestiv. 

Cresterea excesiva a nivelului de zahar din sange, dupa procesarea carbohidratilor poate cauza tulburari ale inimii si ale sistemului circulator. Multe din produsele care fac parte din alimentatia noastra contin carbohidrati simpli, care ridica rapid nivelul de zahar din sange si cresc riscul unor boli cardio-vasculare si mai ales a unor atacuri de cord spontane.

Carbohidratii nu sunt nutrienti esentiali, deoarece corpul poate sa isi obtina energia din proteine si grasimi. Totusi pentru functionarea eficienta a creierului, care este un mare consumator de energie, este nevoie sa includem in alimentatia zilnica si acesti carbohidrati, in cantitati moderate. O alimentatie sanatoasa asadar trebuie sa fie echilibrata!

Anunțuri

1 Response so far »

  1. 1

    blogideologic said,

    După accidentul nuclear de la Cernobîl, şi luînd în calcul probabilitatea unui accident nuclear la Kozlodui, poate că ar fi bine să cunoaştem mai multe despre medicamentele protectoare de tip bifosfonaţi (bisphosphonates).


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: