De ce droguri?

consum droguri motiveAbuzul de droguri sau de alcool a fost o preocupare a psihologilor de foarte multe decenii. In acest timp s-au acumulat multe studii care arata clar ca exista o relatie intre copilarie si consumul de droguri. Copiii de care se abuzeaza sau cei care sunt neglijati tind sa consume mai multe droguri decat cei care nu au parte de aceste tratamente. Se pare ca diferentele se produc in creier.

Stresul pe care il sufera copiii neglijati sau abuzati produce schimbari in creier care mai tarziu le influenteaza comportamentul. Acestia reactioneaza mai sensibil la diferitele droguri si obtin mai multe „satisfactii” de pe urma lor. Acest lucru ii face sa fie mai predispusi la dezvoltarea de dependenta. Se pare ca la copiii care sufera de stres acut se constata ulterior un nivel mai mare de dopamina in cortexul prefrontal. Astfel ei devin mai sensibili la acest neurotransmitator al fericirii, dar si la drogurile care manipuleaza nivelurile de dopamina din creier.

Dar pe fondul traumelor din copilarie au loc si alte schimbari structurale de lunga durata in creier. Se modifica si modul in care actioneaza neurotransmitatorul glutamat. Acest lucru pare sa explice cel putin in mare, de ce persoanele care au suferit traume in copilarie consuma mai des droguri, in doze mai mari si de ce le este mult mai greu sa se vindece de dependenta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: